Muğla Arıcısının Gurur Günü

Muğla Arıcısının Gurur Günü.

Muğla Arıcısı Gücünü Gösterdi. Atatürk Kültür Merkezi Tam Bir Arı Kovanı Gibiydi.

Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği 5. Olağan Genel Kurulu, 11 Mart 2017 Cumartesi günü Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Genel Kurula Divan seçimi ile başlandı. Divana iki aday gösterildi. Yapılan açık oylama sonucunda Divan Başkanlığı’na Ziya Şahin ekibinin adayı Mehmet Emin Benzer seçildi.

Genel Kurula katılım yoğundu. 2324 arıcı imza atarak kayıt yaptırdı. 2175 arıcı oy kullandı.

Şu andaki Yönetim Kurulu ve Bilançolar ibra edildi. Yeni yönetim için yetki istenen konularda istenen yetki verildi.

Bu sene iki adayın yarıştığı heyecanlı seçimin galibi, 1308 oy alan Ziya Şahin ve ekibi oldu. Hakan Özdemir ve ekibi 866 oy alırken, iki geçersiz, bir de boş oy çıktı.

Olumsuz iklim koşullarının da etkisiyle çok kötü bir kış geçiren Muğla arıcıları tam bir gövde gösterisi yaparak, arıya ve arıcılığa olan bağlılıklarını güçlü biçimde gösterdi. Seçimin gerçek galibi Muğla arıcısı oldu. Kelimenin gerçek anlamıyla yediden yetmişe herkes oradaydı. Genel olarak sakin geçen Genel Kurul’da arıcılar sadece sabırsızlıkla beklemek zorunda kaldıkları uzun kayıt ve oy kullanma kuyruklarından şikayet ettiler. Muğla’nın iki ucundan gelen arıcıların dönüş yoluna zamanında çıkabilmeleri için Divan uzak ilçelerden gelen arıcıların öncelikle oy kullanmaları yönünde karar aldı. Seydikemer’le başlayan oylama, Fethiye, Bodrum, Datça sırasıyla devam ederek Ula ve Menteşe ile bitti. Oy verme işlemi yaklaşık 3 saat sürdü. Oy Sayımı ve Kapanış da bittiğinde saatler 21:00 olmuş, ilk oy kullananlar evlerine varmıştı bile.

Sonuçta Başkan Ziya Şahin ve ekibi kaldıkları yerden bir dört yıl daha devam etmekle görevlendirildiler. Ancak bu kez arkalarında çok daha güçlü bir destek var. Bu desteğin de gücüyle artık devam eden proje ve çalışmalarına ek olarak, çok daha önemli ve sadece Muğla arıcılığının değil ülke arıcılığının da sorunlarına kalıcı çözümler üretecek projelere el atabilecekler.

İşte Ziya Şahin ve ekibinin yapacakları:

  • C4 SORUNU ÇÖZÜLECEK:

Çam balımızda yıllardan beri süregelen sorunlarımızın ülke çapında yapılan bir bilimsel çalışmayla araştırılıp çözümlenecek olması, ayrıca dünya üretiminde söz sahibi olduğumuz çam balımızın kalite kriterlerinin yine Türkiye tarafından belirlenecek olması son derece mutluluk verici bir noktaya geldiğimizin göstergesidir. Böyle büyük ve ülkesel bir proje içerisinde birliğimizin de bulunması ve söz sahibi olması birliğimizin dışarıda ne derece prestije sahip olduğunun da bir göstergesidir.

Yürütülmekte olan proje ile çam ballarında C4 sorunu çözüme kavuşacaktır. En son Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmelerde 15-20 gün içerisinde sadece çam ballarında mevcut iki yılın C4 sonuçlarının değerlendirileceği bal çalışma grubu toplantısı yapılacaktır. Size şunu söyleyebilirim ki; büyük ihtimalle projenin bitiş yılı olan 2018 yılına kalmadan çam ballarındaki C4 sorunu çözülmüş olacaktır. Üreticimizi zor durumda bırakan bu sorun kalıcı bir şekilde çözülecek ve C4 oranı çam balında bir kalite kriteri olmaktan çıkarılacaktır.

  • BİRLİĞİMİZE AİT ARSANIN KULLANIMI:

Menteşe İlçemize bağlı, Kafaca Mahallesi, BİM deposu yanında aldığımız 4.260 m2’lik   arsanın üzerine; 3 katlı ve toplam 6.390 m2 kapalı alana sahip olacak şekilde, üreticilerimizin talep ve tavsiyeleri göz önünde bulundurularak ve üreticilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda depo, soğuk hava deposu ve entegre bir bal dolum tesisi yapma projemiz bulunmaktadır. Projemiz ile ilgili fizibilite ve ön çalışmaları yapılmış olup, ilerleyen dönemde söz konusu projemiz ile ilgili Kalkınma Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve AB kaynaklı bir çok ilgili kuruluşa proje hazırlanarak destek arayışlarımız olacaktır.

Bu projemiz ile ilimiz arıcılarımızın ihtiyaçlarına cevap verecek kalıcı bir eser daha bırakmış olacağız.

  • MİLAS’A ŞUBE AÇILMASI PROJESİ:

Milas bölgesi arıcılarımızdan gelen yoğun talepler doğrultusunda;  Milas, Bodrum ve Yatağan ilçelerimizin Milas’a yakın köylerindeki üyelerimize hizmet vermesi amacıyla Milas’a bir şube açma projemiz bulunmaktadır. Milas’a açılması planlanan şubemiz, bölgede ikamet ederek arıcılık faaliyetini sürdüren yaklaşık 1.250 arıcımıza hizmet götürmüş olacaktır. Bölgedeki yoğun arıcı sayısı ve bu bölgelerdeki mahallelerinin Muğla merkeze uzak olması bu projenin tarafımızca olumlu bulunmasını sağlayan kriterlerdir. Önümüzdeki günlerde bu projenin hayata geçirilmesi için start vermiş olacağız.

  • SAHTE BAL İLE MÜCADELEMİZ ARTARAK DEVAM EDECEKTİR:

Birliğimizin ve Merkez Birliğimizin ortak çalışmaları sonucunda balda barkotlama sistemi oluşturulmuştur. Ancak uygulamada eksikliklerin olduğu bir gerçektir. Önümüzdeki dönemde arıcımızın ve arının ürettiği balı, diğer sahte ürünlerden ayırma ve bu sahte ürünü üreten kişi ve kurumlarla mücadelemiz artarak devam edecektir. Bakanlığımızla yaptığımız görüşmelerde sahte bal üreten tağşişçi firmaların ruhsatlarının iptalinin yanı sıra, bu firma yetkililerinin de kamu sağlığına karşı işlenmiş suçlar kapsamında yargılanmaları konusunda mevzuatsal çalışmaların yapılması ve yargılanmaları gerektiği hakkında raporlarımızı sunduk. Ayrıca Bakanlığımız ile yaptığımız görüşmede ülkesel glikoz kotasının Avrupa Birliği ülkelerindeki seviyeye kadar düşürülmesi konusunda görüşlerimizi de ilettik. Konunun takipçisi olacağız. Bin bir zahmetle ürettiğimiz balın sahtekarların ürettiği ne olduğu belli olmayan tatlandırıcılarla aynı piyasada bulunmaması konusunda sonuna kadar mücadele edeceğimizi sizlere beyan ediyorum.

  • TEKNOPARK PROJEMİZ:

Teknopark; sanayi ve üniversitenin işbirliği ile araştırma geliştirme çalışmaları yapılarak sektöre yeni ve katma değeri yüksek ürünler üretmek amacıyla kurulmuş bir oluşumdur. Bu oluşumun içerisinde Muğla ilimizde 52 kurum ve kuruluş bulunmaktadır. Birliğimiz olarak bizler de bu oluşumdan hisse alarak bir TEKNOPARK ortağı konumundayız.

Muğla-Denizli karayolu kavşağındaki 65.000 m2’lik alan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi bünyesinde kurulan TEKNOPARK alanı olarak belirlenmiştir. Burada birliğimize tahsis edilecek yer, ayrıca birliğimizin bir yüzü olacak, Muğla arıcılığımızın ve ürünlerimizin tanıtımına olanak sunacaktır.       

Önümüzdeki dönemde, aldığımız bu hisse ortaklığının yanı sıra, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde Arıcılık, Arı Ürünleri ve Apiterapi konusunda çalışmaları olan akademisyenlerin danışmanlığında, bilimsel alt yapısı olan yeni ürünlerin üretimi yapılarak, sektörümüze katkı sağlayacaktır.  

Bu faaliyetimiz; üreticilerimizin ürettiği bal ve diğer arı ürünleriyle elde edilen katma değeri yüksek ürünleri tüketicilerimize sunarak, tüketici taleplerinin çeşitlendirilmesine ve nihayetinde üreticimizin ürettiği ürünlerin değerinin artmasını sağlayacaktır.

Teknopark bünyesinde üretmeyi planladığımız başlıca ürünler;

  • Arı sütü ve propolis katkılı yeni apiterapik ürünler,
  • Bal ve tıbbi öneme sahip bitkilerin kullanıldığı fonksiyonel gıdalar,
  • Teknik arıcılık uygulamalarına uygun ve arı yetiştiriciliğinde fonksiyonel öneme sahip arı besleme ürünleri,
  • Arı hastalıklarında kullanılacak doğal mücadele ürünleri.

Sonuç olarak; TEKNOPARK üzerinden üretilen ürünler üniversite birimlerince bilimsel olarak araştırma sonucu ortaya çıkacağından, üretilen ürünlerin patent ve tescili daha kolay olacaktır. Bu durum birliğimize ve üyelerimize maddi olarak yeni gelir kaynağı oluştururken manevi olarak da büyük bir prestij kaynağı olacaktır. Bu proje ile hayata geçireceğimiz faaliyetler, diğer il birliklerine yaptığımız öncülüğü bir kez daha TEKNOPARK ile göstermiş olacaktır.

  • TARSİMÇALIŞMALARI

Yapmış olduğumuz girişimler ve hazırlamış olduğumuz raporlar neticesinde TARSİM ile ilgili pek çok konuda arıcı lehine yapılan düzenlemelerden sonra şimdiki temel hedefimiz TARSİM arıcılık sigortasında genel olarak muafiyetin sıfır olmasının sağlanmasıdır. Bu durum herhangi bir afetle karşı karşıya gelen üreticimize 1 tane dahi olsa kovanı hasar almış ise hasarının karşılığını alması anlamına gelmektedir. Bu konuda ısrarlı bir şekilde çalışmalarımızı devam ettireceğiz ve sonuna kadar girişimlerde bulunmaya devam edeceğiz.

  • MUĞLA’DA BİR ARICILIK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜNÜN AÇILMASI:

Gerek Muğla’nın arıcılık yapan üretici potansiyeli,  gerekse çam balı üretmek amacıyla diğer illerden gelen arıcıların potansiyeli ile Muğla, her yıl ülkemiz arıcılarının % 40-50’sinin uğrak yeridir. Bu da her yıl Muğla’nın yaklaşık olarak 2,5-3 milyon arı kolonisine ev sahipliği yaptığı anlamına gelmektedir. Bu denli arıcılık potansiyelinin yoğun olduğu bir ilde, arı sağlığı ve arı yetiştiriciliği konusunda da ciddi sorunların olması kaçınılmazdır. Ancak arıcılarımız hala, arı hastalıklarında ve arılıklarında karşılaştıkları sorunlarda, köyün en yaşlı arıcısından tavsiyeler almakta, aynı zamanda arılarımızda dedelerimizden veya babalarımızdan kalan yöntemler uygulanmaktadır. Bunun sonucu olarak da, 20 yıllık üretim istatistiklerine baktığımızda, birim kovandan alınan ürün miktarında bir artış sağlayamadığımızı ve ürün çeşitliliğimizi artıramadığımızı görmekteyiz. Bu durum teknik arıcılık uygulamalarını geliştiremediğimiz ve sahaya yansıtamadığımızın bir göstergesidir. Bu sorunları aşmanın yolu ilimize bir Arıcılık Araştırma Enstitüsü açılmasından geçmektedir. İlimizde kurulacak olan Arıcılık Araştırma Enstitüsü arıcılara teknik arıcılık uygulama eğitimleri konusunda rehberlik edecektir. Muğla İlinde açılacak olan bir arıcılık araştırma enstitüsü hem bölge arıcılığına hem de ülke arıcılığına hizmet edecektir.

Muğla; gerek dünden bugüne arıcılık geçmişi, gerekse son yıllarda uluslararası düzeyde yapılan arıcılık çalışmaları ile bir Arıcılık Araştırma Enstitüsünü fazlası ile hak etmektedir.

İlimizde bir Arıcılık Araştırma Enstitüsü açılması ile ilgili konu Sayın Valimize iletilmiş, kendisi bunu son derece doğru bulmuş ve Muğla’ya bir Arıcılık Araştırma Enstitüsünün şart olduğunu belirtmiştir. Valilik olarak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne arıcılık araştırma enstitüsünün açılması için gerekli çalışmaların yapılması konusunda talimat verilerek çalışmalar başlatılmıştır. Bu kapsamda birliğimiz, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz ve Üniversite Arıcılık Bölümü ile çalışmalara hız verilmiştir.

  • SÖZLEŞMELİ ARICILIK PROJESİ:

Ülkemiz bir arıcılık cenneti olmasına rağmen, ürün çeşitliliği ve kalitesi bakımından dünya kodeksi normlarında ürün üretilememektedir. Tanıtım ve pazarlama konularında yapılan çalışmaların yetersiz kalması üretim miktarını ve kaliteyi olumsuz etkilemektedir. Sektörün tüm aktörleri, bugüne kadar günü kurtarmayı amaçlamışlardır. Bugünkü sorunların temelinde konunun önemi çerçevesinde politikalar üretilemeyişi yatmaktadır. Bu proje, her zaman söylemlerde kalan, bir türlü sahaya yansıtılamayan uygulamaların faaliyete geçirilmesi projesidir. Bu proje ile birim kovandan daha fazla ürün alınması ve her ürünün kalite normlarına uygunluğunun belgelenmesi ve bu üretim neticesinde proje dahilindeki üreticilerin de emeğinin karşılığını alabilecekleri bir proje olacaktır. Doğal bal üretimi gerçekleştirilecek, tüketicilere daha güvenli gıda sunulacaktır. Ülkemizde üretimi gerçekleştirilen ballarda marka yaratılması yolunda bir çalışma başlatılmış olacaktır. Üreticinin ürettiği nitelikli bal pazarda gerçek değerini bulacaktır.

Proje kapsamında kurulan işletmelerde kaliteli bal üretiminin yanı sıra birim kovandan alınan bal miktarı da artacak, üretilen balın pazarlanmasında sorun yaşanmayacağından işletmeler karlı duruma geçecektir. Bu işletmeler kalitenin yanında fiyatıyla da rekabet edecek konuma gelecektir. Bu proje ile, arıcılık sektöründe bir ilk yapılacak ve farkındalık yaratılacaktır. Sektörde bir model olacaktır. Bu proje ile üreten emeğinin hakkını alacak, tüketen de, atalarımızın ” bal şifadır” diye salık verdikleri balı tüketmiş olacaklardır.

Arının ve arıcının doğal şartlarda ürettiği balın piyasada hakim olmasını sağlayarak Türkiye’de üretilen ballarda marka yaratmak projenin nihai hedefidir.

  • ISLAH KOLONİLERİNİN ÇAPRAZLANMASI:

Birliğimizce Muğla arısının ıslahı ile ilgili olarak gerçekleştirilen ve sonuçlandırılan MUĞLA BAL ARISINDA (Apis mellifera anatolica) AMERİKAN YAVRU ÇÜRÜKLÜĞÜ HASTALIĞINA KARŞI DİRENÇ GELİŞTİRİLMESİ PROJESİ ile elde edilen Amerikan Yavru Çürüklüğüne dayanıklı damızlıklar ile halen devam eden MUĞLA BAL ARISINDA (Apis mellifera anatolica)  VARROAYA  KARŞI  ISLAH KOLONİLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ VE YETİŞTİRİLMESİ PROJESİ sonucunda elde edilecek olan Varroaya karşı dayanıklı damızlıklar çaprazlanarak, hem Amerikan Yavru Çürüklüğüne hem de Varroaya karşı dayanıklı damızlık Muğla arısı elde edilecek ve arıcılarımızın kullanımına sunulacaktır.