COĞRAFİ İŞARET TESCİLLİ MUĞLA ÇAM BALI EĞİTİMLERİ TAMAMLANDI

Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) olarak Türk Patent ve Marka Kurumu kayıtlarına giren Muğla Çam Balı Coğrafi İşaret tescil başvurumuz, 15.08.2018 tarihinde Türk Patent tarafından onaylanarak tescil edilmiştir. Yoğun uğraşlar neticesinde aldığımız Coğrafi İşaret belgesiyle amaçlanan;

Muğla Çam Balımızın hak ettiği değer üzerinden ticaretinin gerçekleşmesi ve böylece üreticimizin kazancının artmasının sağlanması.

Üreticimizin, Coğrafi İşaret hakkında bilinçlenmesi sağlanarak Muğla Çam Balımızın balımızın niteliğini ve kimliğini koruyarak üretimini gerçekleştirmesi.

Tüketicilerimizin coğrafi işaret tescilli ürüne ulaşmasının sağlanması.

Muğla İlimizin ve Türkiye’nin bir değerine sahip çıkılmasıdır.

 

Bu amaçlara ulaşmak için Coğrafi İşaret konusunda üreticimizin bilgilenmesi amacıyla Güney Ege Kalkınma Ajansına (GEKA) Teknik Destek projeleri kapsamında eğitim projesi sunulmuş ve desteğe hak kazanmıştır. Bu çerçevede 21.01.2019 – 02.02.2019 tarihleri arasında ilçelerimizde üreticilerimize ve soyal paydaşlara yönelik eğitim faaliyetlerimiz gerçekleştirilmiştir. Eğitimler TEKNOPATENT MARKA VE PATENT DANIŞMANLIK firması marka uzmanı personelleri tarafından verilmiştir.

Projenin nihai faydalanıcıları olarak Sosyal Paydaş eğitimimiz 21 Ocak 2019 Pazartesi günü saat 10:00’daki basın toplantımıza müteakiben 43 kişinin (7 kadın, 36 erkek)  katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Sosyal Paydaş eğitimine; Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Milas, Köyceğiz, Fethiye, Seydikemer, Yatağan, Kavaklıdere, Ula İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri, Orman Bölge Müdürlüğü, Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği  (MAYBİR) , Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB), Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA), Muğla Büyükşehir Belediyesi, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası, Muğla Ticaret Borsası, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Milas MYO, Fethiye Ziraat Fakültesi, Ula MYO, SS Karabörtlen Tarımsal Kalkınma Koop., Köyceğiz Halk Eğitim Merkezi, Muğla BALDER ve Çevre ve Arı Koruma Derneği (ÇARIK) kurumlarından yetkililer katılmıştır.

22.01.2019-02.02.2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen üretici eğitimlerimiz dahilinde, Proje kapsamındaki 743 (33 kadın, 710 erkek) birlik üyemiz eğitim almıştır. Verimli geçen eğitimin sonrasında üreticilerin Coğrafi İşaret ile ilgili farkındalıkları artmış, bilgi düzeyleri yükselmiştir. Şubat ayı, 2019 yılında Coğrafi İşaretli Muğla Çam Balı üretmek isteyecek üreticiler için sisteme akredite olacakları aydır. Çünkü üreticiler sisteme sadece balları ile değil “Arılıkları” ile dahil olmaktadır. Şubat ayından itibaren akreditasyon süreci başlayacaktır. Projede öncelikli faydalanıcılar üreticiler olarak görünse de üreticilerin ailelerinden bilinçli nihai tüketiciye uzanan yelpazede projenin yararlanıcıları oldukça geniştir.